4 saker att tänka igenom innan du börjar sälja på Amazon

Amazons intåg på den svenska marknaden har inte gått obemärkt förbi. Amir Mofidi var i sin tidigare roll som E-Commerce Director på Lagerhaus med och lanserade Lagerhaus på Amazon som en av de första inhemska företagen i Sverige. Här är några av hans lärdomar som är viktiga tänka igenom när man överväger Amazon som försäljningskanal.

Seller eller vendor?

Det finns ett par olika sätt att sälja via Amazon. Antingen kan man sälja som en seller eller vendor. Seller innebär att försäljningen sker mellan ert företag och slutkunden och Amazon agerar marknadsplats. Ni äger fortfarande produkterna till dess att de har sålts och har därmed full kontroll över din prissättning.

Att sälja som en vendor innebär att ni säljer era produkter till Amazon som i sin tur säljer vidare till slutkunden. Amazon kommer därmed att ta över ägandet av produkterna och blir en återförsäljare. De tar även över kontrollen över prissättningen. Men om du föredrar större kontroll och mer statistik så är det fördel att sälja som seller på Amazon.

En stor fördel med att sälja som vendor är att produkterna markeras med ”Sold by Amazon” vilket upplevs som en kvalitetsstämpel hos köparna. En annan fördel är att man får tillgång till AMS (Amazon Marketing Services) för att driva trafik till produktsidorna.

Vem ska hantera lager & logistik?

Om du säljer som vendor så är det här inte så mycket att fundera över eftersom dina produkter skickas till Amazons lager och Amazon i sin tur hanterar plock, pack och frakt till slutkund. Men som seller har du möjlighet att välja att skicka från ditt eget lager till slutkund (fulfilled by merchant, FBM) eller låta Amazon hantera allt från deras lager (fulfilled by Amazon, FBA).

En av de största fördelarna med fulfilled by Amazon (FBA) är att produkterna kommer att inkluderas i Amazons Prime-erbjudande (när det kommer till Sverige). Primekunder handlar överlag mer på Amazon och det kommer att driva ökad försäljning av dina produkter. En annan fördel är att som säljare får du större skalbarhet vid säsongstoppar genom att använda Amazons logistikapparat.

Fulfillment by Merchant (FBM) ger å andra sidan fördelar som bättre kostnadskontroll och en närmare kundkontakt som gör det möjligt att fritt anpassa kundupplevelsen.

Volym vs. kundupplevelse

En viktig avvägning som bör göras innan man ger sig på externa försäljningskanaler är att bedöma hur viktig kundupplevelsen är för din affär i förhållande till volym. I en perfekt värld vill alla såklart ha en perfekt kundupplevelse OCH så hög volym som möjligt. Men produkternas beskaffenhet, marginaler, marknadens struktur och andra faktorer gör att man måsta väga och kompromissa på olika delar. Genom att sälja via externa kanaler, som Amazon, tappar man i olika grad kontrollen över kundupplevelsen i utbyte mot högre volymer. Om hög volym är viktigare för din affär än att ha en anpassad kundupplevelse så kan Amazon vara en riktigt bra försäljningskanal.

Få grepp om kostnadsbilden

Amazons konstandsstruktur är omvittnat komplicerad och många har fått sig rejäla överraskningar för att de inte hade full koll på alla kostnader som kan uppkomma när man säljer via Amazon. Kostnader ser olika ut beroende på om man seller eller vendor. Dessutom skiljer det såklart mellan fulfilled by Amazon jämfört med fulfilled by merchant. 

Se till att skaffa dig full koll över konstadsstrukturen innan du ger dig på att börja sälja på Amazon. Ett tips är att ta kontakt med andra som redan säljer på Amazon eller ta hjälp av konsulter som har erfarenhet av att hjälpa företag att sälja via Amazon.

Fler stories & events

Sorry, we couldn't find any services