Det här du behöver tänka på innan du väljer e-handelsplattform
Att välja e-handelsplattform är ett av de viktigaste men också jobbigaste valen man som e-handlare behöver göra. Det är många som kämpar med dessa frågeställningar. Därför har vi gjort en guide med saker du behöver tänka på innan du väljer en e-handelsplattform. Det här är en övergripande guide som alla kan använda sig av oavsett storlek och situation. Beroende på vilka förutsättningar och mål ni har måste man gå vidare med anpassade frågeställningar.
Vi hjälper er självklart om ni behöver vidare hjälp. Det är bara att skicka ett mejl till [email protected].
Förutsättningar
Era förutsättningar är helt avgörande för vilka typer av e-handelsplattformar ni ska utvärdera. Är det en nystartad verksamhet, befintligt med stora ordervolymer eller något däremellan? För nya verksamheter kan det vara mycket värt att ha en så ”självspelande” plattform med låg komplexitet så att man kan lägga mer tid på att driva affärer. Det innebär oftast mindre anpassningsmöjligheter, färre integrationsmöjligheter men också lägre kostnader.
Produktegenskaper
De flesta plattformar har väldigt goda egenskaper att hantera en stor variation av produktegenskaper som färg, form, storlek mm. Men om produkterna är mer som delkomponenter som ska sättas ihop till en sammansatt produkt ställer det mycket större krav på plattformens produkthantering. Exempel kan vara om man säljer datorkomponenter där kunderna ska sätta ihop en fungerande dator där alla delarna passar varandra.
Befintliga system
Har ni några befintliga system som måste tas hänsyn till och behöver dessa integreras med e-handelssystemet? Det skulle kunna vara affärssystem (ERP), CRM, PIM (Product information management) med mera. Beroende på de behov och krav ni har så finns det ibland möjlighet att hantera vissa funktioner som exempelvis PIM i e-handelsplattformen.
Team & tech
Kring organisationen av e-handeln finns det mycket frågeställningar som måste reflekteras över. Hur ser e-handelsorganisationen ut på ert företag och hur vill ni at den ska se ut? Hur stor kontroll vill ni ha över den tekniska utvecklingen och har ni egna tekniska resurser som kan underhålla ett system? Hur ser deras kapacitet ut? Med ett eget utvecklingsteam så får ni stor kontroll över er s.k. ”product roadmap” men det kommer till en kostnad som normalt kan bli motiverat först i större verksamheter. Teamet kan vara internt eller ett dedikerat externt team.
Gör en översyn över alla arbetsuppgifter för att se vilka delar ni kan effektivisera. För det är inte en fråga om ni kan effektivisera utan vad och hur ni ska effektivisera.
Budget
Se över investeringsbudgeten tidigt i processen så att ni lägger tid på rätt saker. Det kan skilja många miljoner mellan olika lösningar och det är onödigt att lägga tid på lösningar som ändå inte får plats inom budgetramen.
Eftersom e-handelsplattformen är en investering är det viktigt att definiera ett avkastningsmål. Skapa ett avkastningsmål gärna i flera delar över tid. På sätt vet ni om investeringen är lyckad eller behöver förbättras.
Internationalisering
Fundera på hur ni vill att er resa ser ut de kommande 3-5 åren. På vilka marknader finns ni idag och vilka marknader vill ni gå in i? Har ni behov att hantera flera språk och valutor? Det kan vara så att ni behöver hantera olika skattesatser för varje land. Även prissättningen kan behöva att vara unik i varje land.
Lagerhantering och lagersaldon är också viktigt ha kontroll över. Hur många lager / fulfillment centers har ni idag och hur kommer det här att förändras framöver?
Tänk över hur ni vill hantera domännamn och varumärke på fler marknader. Kommer ni att vilja ha samma domännamn på alla marknader (ex. mystore.com/sv/) eller unika domännamn för varje marknad (mystore.se, mystore.no etc).
Integrationsmöjligheter
Alla e-handelsplattformar är beroende av ett antal externa system. Det kan vara allt ifrån Google Analytics för mätning till integration med affärssystem och allt däremellan. Kartlägg det behov ni har idag och försök att förutse hur detta kan komma att förändras kommande 3-5 åren.
E-handelsappar har ännu inte tagit fart i större omfattning i Europa, bortsett från Wish och liknande, men kommer sannolikt att öka framöver. Om ni planerar på att skapa appar inom överskådlig framtid är det bra att säkra upp att det finns tillräckligt bra integrationsmöjligheter för detta.
Framtidssäkra
Tekniken utvecklas väldigt snabbt. Speciellt front-end teknik går raskt framåt nu. Därför är det viktigt att välja en lösning som ni kan utvecklas med de närmaste åren. Djupdyk i begrepp som progressive web apps (PWA) och headless e-commerce för att se om dessa och andra koncept är något för er. Det går såklart aldrig att säkra upp allt som kan komma i framtiden men det finns saker som gör att ni har större manövreringsutrymme för att hantera nya tekniker.
Summering
- Gör en ordentlig kravspec. Den är grunden för hela upphandlingen och avgör hur bra slutresultatet blir.
- Referenstagning – lägg ordentligt med tid på det och intervjua referenserna noggrant.
- Framtidssäkra er lösning.
- Prioritera vad som är viktigast och våga välja bort.
- Håll koll på affärsmodellen så att ni inte blir inlåsta i något som inte är bra för er.
Fler stories & events
Sorry, we couldn't find any services